De meest voorkomende vochtproblemen

veel voorkomende vochtproblemen
Vochtproblemen kunnen leiden tot vervelende situaties in je huis. Het is namelijk slecht voor je huis, maar het kan ook slecht zijn voor je gezondheid. Het is dus goed om te weten hoe je vochtproblemen kunt herkennen.

Door vochtproblemen vroegtijdig te herkennen kan je ook sneller actie ondernemen voordat het leidt tot zware schade.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is het meest voorkomende vochtprobleem. Dit is een vochtprobleem dat ontstaat door damp vanuit buiten. Dit kan vocht vanuit het dak, de muur of zelfs de keldervloer door grondwater zijn.

Optrekkend vocht op de binnenmuur en vloer ziet er vaak niet prettig uit en kan zorgen voor grote problemen. Je kan optrekkend vocht vaak makkelijk tegengaan door te zorgen voor een goede ventilatie. Daarnaast kan het ook verholpen worden door isolatie die professioneel is aangelegd.

Lekkages

Een ander veelvoorkomend vochtprobleem is lekkage. Door slecht dakisolatie en verrot hout kan lekkage gemakkelijk ontstaan. Vooral na een zware regenbui. Vaak kan je lekkages herkennen doordat er druppels vanuit het plafond of de muur komen.

Om lekkages te voorkomen en/of op te lossen moet je ervoor zorgen dat je dak of muur goed geïsoleerd is. Ook kan je ervoor kiezen om de muur te laten injecteren tegen vocht. Dit is vaak wel een grote klus.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is ook een vochtprobleem dat van buitenaf komt. Het ontstaat doordat regen via de muur naar binnendringt. Doorslaand vocht kan ervoor zorgen dat er schade aan de buitenmuur ontstaat, maar ook zorgt het voor problemen bij de binnenmuur.

Het kan op de binnenmuur er namelijk voor zorgen dat er vochtplekken ontstaan, schimmel vormt of dat er ongedierte komt. Ook doorslaand vocht is makkelijk op te verhelpen door goede muurisolatie.

Condensatievocht

De laatste vorm van vochtproblemen die vaak voorkomen is condensatievocht. Condensatievocht ontstaat vanuit binnen en komt vaak voor in ruimtes waar veel water en stoom aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld in de keuken of badkamer. Het is vaak goed te herkennen door bijvoorbeeld druppels op spiegels of andere gladde voorwerpen.

Door regelmatig frisse lucht binnen te laten en goed te ventileren is condensatievocht gemakkelijk te voorkomen.

Heb je last van vochtproblemen? Hier lees je over hoe je dit kan oplossen