Creëer meer ruimte door zelf een scheidingswand te plaatsen

Met woningruimte is best veel te variëren. Zo kunt u door middel van een scheidingswand een kamer in twee delen verdelen. Daarmee creëert u een extra ruimte, zoals een extra slaapkamer. Met een goede voorbereiding en de juiste materialen is het plaatsen van een scheidingswand een klus die u prima zelf uit kunt voeren. Komt u er toch niet uit? Besteed dan de klus uit aan een vakman van Mijn Klusser.be.

Zelf een scheidingswand plaatsen

Bij het plaatsen van een scheidingswand dient u met een aantal zaken rekening te houden. Ten eerste dient u de juiste materialen te kopen. Het meeste gereedschap kunt u vinden in bouwwinkels als de Gamma of Praxis. Voor het zelf plaatsen van een scheidingswand heeft u onder andere een meetlint, waterpas, duimstok en rolmaat nodig. Ook is het belangrijk om de wand precies af te tekenen met aftekenmateriaal, zoals potloden. Voor het snijden van de wand heeft u een metalen snijliniaal en een stanleymes nodig.

Meten is weten

Bedenk van tevoren goed waar de scheidingswand moet komen te staan. Hou daarbij ook rekening met mogelijke ramen en deuren, die de wand niet in de weg moeten staan. Daarnaast is enig rekenwerk vereist. Zo moeten de afmetingen van de scheidingswand tot op de precisie kloppen. Plaats dan ook op de wand, vloer en het plafond enkele lijnen om aan te geven waar de scheidingswand moet komen te staan.

Waterpas

Een gipsplaat van 9,5 mm of 15 mm is doorgaans het populairste materiaal voor een wand. Markeer het begin en einde van de gipswand met een pen of potlood. Span een koord tussen de twee plekken, om ervoor te zorgen dat je een kaarsrechte lijn trekt. Daarnaast dient u een waterpas te gebruiken voor een loodrechte lijn op de muur. Deze lijn moet absoluut waterpas zijn omdat dit het beginpunt is van de scheidingswand.

Plaats de staanders

Na het tekenen van de lijnen dient u zogeheten staanders te plaatsen. Dit zijn de steunpilaren van de scheidingswand. Deze staanders dienen tegen de vloer, het plafond en de muur aan te worden geschroefd. De muur blijft het beste staan wanneer u om de 75 centimeter een schroef gebruikt. Vervolgens dient u de eerste staander te plaatsen op ongeveer 60 centimeter van de muur. Daarna volgen de andere staanders met dezelfde afstand tot elkaar.

Wand plaatsen

De volgende stap in het zelf plaatsen van een scheidingswand is het snijden van de gipswand. De plaat dient ongeveer 1 centimeter korter te zijn dan de afstand tussen het plafond en de vloer. Als het goed is kunt u uiteindelijk de gipsplaat tussen de wand en alle staanders plaatsen. Daarbij dient de gipsplaat om de 25 centimeter met een speciale gipsplaatschroef vastgeschroefd te worden. Na het plaatsen van de scheidingswanden is het tenslotte tijd voor de afwerking. Werk bijvoorbeeld eventuele naden af door er zelfklevend wapeningsband overheen te plakken.

Geschreven door: Ontdekhout – Timmerwerk, bouwen en klussen.