Houten ramen

Kozijnen zijn verkrijgbaar in diverse materialen. Zo zijn er houten, kunststof of PVC ramen. Houten kozijnen worden al vele jaren gebruikt. Dit materiaal heeft verschillende voor- en nadelen, zo is het stevig en zorgt het voor een goede isolatie, maar vraagt het ook om veel onderhoud. Daarnaast is er de keuze uit meerdere houtsoorten voor uw ramen. Wanneer u op zoek bent naar nieuwe kozijnen, of misschien zijn deze aan vervanging toe, dan zijn houten ramen een goede keuze. Een specialist van C-T-B ramen en badkamers vertelt u meer over de verschillende materialen en plaatst ze voor u tegen lage prijzen.

Houtsoorten

Er zijn meerdere houtsoorten waar u uit kunt kiezen. Vaak wordt gesproken over hardhout en zachthout. Voor de buitenkant van uw houten ramen is hardhout de beste keuze, doordat dit een duurzaam en sterk materiaal is. Voorbeelden van hardhout zijn Afzelia, Meranti en Merbau. Zachthout is vaak wat gevoeliger voor weersinvloeden en wordt vooral voor binnen gebruikt. Zachthout dat veel gebruikt wordt zijn onder andere Grenen, Vuren en Lariks. Elke soort heeft ook weer voor- en nadelen. Een professional kan u meer vertellen over zowel hardhout als zachthout en geeft u advies over welke houtsoort u het beste kunt kiezen voor uw houten ramen.

Voor- en nadelen

Hout vraagt vaak al om meer onderhoud dan ander materiaal. Zo moet u het regelmatig schoonmaken en schilderen. Doordat hardhout beter bestand is tegen vocht, is dit een geschikte keuze voor de buitenkant van uw ramen of dakkapel. Zachthout wordt eigenlijk alleen voor binnen gebruikt, doordat dit slechter tegen vocht kan en minder lang mee gaat dan hardhout. Zo kan hardhout al snel veertig jaar mee gaan en zachthout gaat vaak maximaal vijfentwintig jaar mee. Verder heeft hout een warme uitstraling, wat veel mensen prettig en mooi vinden. Voor meer informatie over zowel hardhout als zachthout, vraagt u een professional.

Onderhoud

Zoals eerder gemeld vraagt hout om meer onderhoud dan ander materiaal, zoals kunststof of aluminium. Voor een lange levensduur van uw houten ramen is het daarom belangrijk dat u zorgt voor goed onderhoud. Door het regelmatig schoon te maken, voorkomt u grote problemen. Tijdens het schoonmaken kunt u het hout controleren op beschadigingen. Wanneer u beschadigingen tegenkomt, kunt u deze meteen repareren of laten repareren. Op deze manier voorkomt u grotere problemen, zoals houtrot. Daarnaast is het verstandig om uw houten kozijnen regelmatig te schuren en schilderen, zodat er een beschermlaag gecreëerd wordt. Een professional geeft u meer informatie over het onderhoud van uw houten ramen.